am vrut să mă fac mare (şi-am ucis insecte)
am vrut să ajung când voi fi fost mare:
medic (grădiniţă)
arhitect (clasa întâi)
entomolog (clasa a treia)
arhitect (clasa a zecea)
psiholog (clasa a unşpea)
am călărit facultatea de sociologie-psihologie la spiru haret… şi-am fost un dobitoc că nu m-am mutat la titu maiorescu. îl înjur pe bondrea şi-acuma, cu românia lui de poimâine cu tot. dar cel mai tare mă-njur pe mine însumi.
acum fac design de situri web, management de firmuliţă şi curat sub birou.
despre imagine:
– reprezintă cam o treime din colecţia mea de coleoptere (aprox. 350 de specii – toate moarte), într-un insectar făcut de bunică-miu, în eforturile familiei de a mă încuraja în ciudăţeniile mele
– cealaltă jumătate a “cutiei” conţinea fluturi “de zi” (la fel de morţi)
– “cutia” trebuia acoperită cu ceva, pentru că insectele se decolorau de la lumină, aşa că am tapetat-o cu poze cu lăţoşi, că eram cam rocăr.
Zice-se ca o importanta proportie din scriitorii de seama ai Terrei au colectionat gandaci la vremea lor: Conrad, Eliade, Nabokov, Dobre… altii, mai limitati, raman la gandaci.
A propos de colectia ta de coleoptere, toate moarte. Mi-ai adus aminte de colectia mea de gandaci, toti vii. Da, prindeam gandaci de-aia colorati care traiesc pe urzici moarte (toate moarte). Ii tineam in flacoane de aspirina sau sticlute cu capac cu gauri(sa aiba aer nefericitii). Le ziceam licurici. Ulterior am aflat ca s-ar numi gandaci de balega. Dar cum vine asta, de balega, daca ei mananca si traiesc pe urzici moarte? Poate ma lamuresti tu, daca esti gandacolog.
Erau haiosi! Ii luam la scoala si organizam curse cu ei pe catedra. Si acum il tin minte pe Schiopu’, care a castigat nenumarate curse pentru mine!
Ii si inmulteam. Puneam ouale intr-un flacon maternitate unde eclozau larvele (alaturi de alte larve de buburuze & co, ca praseam si d-astea). Cresteau viermii ca fetii frumosi, bagam la ei frunza de urzica si o scoteam compostata in sute de locuri.
Cand mai uitam capacul deschis la borcanul principal si scapau gandacii prin casa, era fun! Mama avea alta parere. :(
hmmm… ce descrii tu, Andrei, par a fi niste Chrysomelidae – care nu sunt nici licurici, nici gandaci de balega, dar superficial sunt mai asemanatori cu gandacii de balega. O specie plauzibila ar fi Chrysochloa gloriosa, de un verde metalic, dar cu luciri rosii sau albastre. misto, ferma ta de gandaci…
Mai stiu pe altii care au avut aceleasi palnuri de viitor, numai ca ‘arhitectul’ era ‘cosmonaut’ :))
Despre gâzuţe… am strans si s-au inmultit (in cap) :))
In rest, traiectoria e aceeasi…
Va salut. Colectia de insecte si fluturi o mai aveti? As fi interesat de ea. Multumesc. Numai bine.
Apropo de colectie..aveai si licurici? daca da, unde si cand ii prindeai? si cat traiau? ma intereseaza sa-i fac cadou cuiva:P (mai ales de cand am aflat ce-i cu bioluminiscenta)
Cand eram mica vroiam sa fac un insectar cu etapele evolutiei larvelor de viespe, ma munceam sa iau larvele din stupul de viespi si le lipeam pe un suport…in speranta ca au sa moara si iau nota mare la biologie..dar de unde, ca nu mai mureau, se zvarcoleau acolo si scapau de pe suport; mi-era mila de ele asa ca eventually am abandonat ideea. Cam asta a fost experienta mea cu insectarele, acum le prefer vii.;)
Buna,
am o problema: sunt profesor dubutant (female) si un elev mi-a introdus un agarici de gandac in geanta.
Am o singura problem: vreau sa stiu ce este, ce mananca, ce face, aceasta fiinta.
E mare, diametru 1 cm, verde, metalic, pare o perla.
[Pentru cunostinta mea generala, vreau sa stiu ce gandac e.
Crezi ca ma poti ajuta?
Mersi anticipat,
Andreea-Lorena