prietenii vinului: shiraz

200911271614

n-am mai scris demult despre întâlnirile organizate cu vinul, însă ele au continuat regulat, lucru pentru care le mulțumesc prietenilor mei dana, ionuț, alin, mihnea și lui doru și cezar de la ginger. între timp am mai crescut și ne aventurăm la degustări “blind” :-) așa a fost și întâlnirea de ieri, cu tema shiraz (syrah).

distribuția, în ordinea apariției:
Jacob’s Creek Shiraz 2006 (Australia) 14% alc.
Saint Joseph Syrah 2007 – Jean-Michel Gerin (Franța) 12.5% alc.
Cramele Recaș Shiraz 2008 (România) 14% alc.
Lindemans Bin 50 Shiraz 2007 (Australia)
The Hedonist Shiraz McLaren Vale 2005 (Australia)
14.5% alc.
Salentein Reserve Syrah 2004 (Argentina)
Yellow Tail Shiraz 2008 Casella Wines (Australia)
13.5% alc.
Cramele Recaș Shiraz 2007 (România) 14% alc.

Syrah 2007 by Enira, Bessa Valley (Bulgaria) (ăsta n-a intrat în degustarea “blind”, dat fiind prețul sensibil mai mare decât al celorlalte)

preferatele mele, descrescător:
I. Lindemans Bin 50 Shiraz 2007 (Australia)
roșu sobru, aproape încruntat, cu picioare lungi, coborând la unison. nas adânc, catifelat și grijuliu, cu accente de fructe negre de pădure și prună, plus vagi urme de cafea verde. în gură sărbătoarea e întreținută de mure și câteva afine, postgust lung, asortat cu migdale și, poate, ceva pepene roșu foarte copt :-) finalul transformă oarecum cafeaua din nas în cacao :-)

II. The Hedonist Shiraz McLaren Vale 2005 (Australia) 14.5% alc.
roșu curat, cu străluciri purpurii. masculin și “straight-forward” în nas. atac fin, dulce, ușor vanilat, rotund. aciditate bine dezvoltată și echilibrată, cu taninii bine ținuți în lesă. finalul este absolut înfloritor, încântător, cu postgust lung și bine așezat.

III. Cramele Recaș Shiraz 2008 (România) 14% alc.
la ceva distanță totuși de primele două vinuri. culoare frumoasă, dar cu rotire în pahar cam subțire, rotundă și plăcută ochilui totuși. în nas se simt fructele de pădure, dar și adieri de piele tăbăcită și fum, în sensul bun al descrierii :-) atacul e destul de plăcut, de vișină coaptă, apoi intervin taninii care-ți confiscă interiorul obrajilor. aciditatea e ridicată și bine echilibrată.

restul, aleator:
sticla asta de Recaș Shiraz 2007 m-a dezamăgit, nu recunosc în ea vinul plăcut și surprinzător pe care l-am băut în mai multe rânduri. de data asta a avut o culoare ușurică, violacee. în nas, ca și în gură, mostra de față a adus șocant de tare cu un compoțel de fructe roșii. syrah-ul de la Salentein a fost roșu și negru, dar subțire, cu un nas alcoolic și ascuțit, iar în gură tăios, dezechilibrat – chiar agresiv, rece. Yellow Tail s-a prezentat decent, cu o transluciditate ușor violacee faină, un nas parfumat de cireașă și ușor alcoolic, iar în gură destul de echilibrat, condimentat, cu sânge latin, puțin dulceag parcă. Saint-Joseph a șocat cu un miros de bălegar de oi și parfum de șubă ciobănească, sticlă cu ceva probleme după mine. Jacob’s Creek a dat un vin relativ corect dar plat, cu un nas prezent dar slab definit, iar în gură cu vagi note de coajă de nucă și poate și rodie.

vedeta serii:
… a fost syrah-ul de la Enira! culoare roșie plină, întunecată, serioasă. picioare grele, sincronizate foarte frumos. miros de viață completă, confortabilă a la Saint Tropez dar implicată, responsabilă, ca pe muntele Athos :-) în gură capătă o rotunjime aproape perfectă, știe să se poarte cu toți receptorii de gust, cu toate că e încă foarte tânăr, chiar prea tânăr aș spune. taninii sunt chiar bine echilibrați. vinul desfată prin notele de piper și cuișoare, avansuri discrete de bacon și trandafir, cu ceva lemn verde pe final. postgust lung și încântător. un vin de păstrat și băut peste câțiva ani buni. prețul la end-drinker: 75EUR :-D

3 Comments »

  1. Atentie la sticla de Saint-Joseph! Cand vine vorba de zona Rhone-ului, multe dintre vinurile produse aici prezinta aceste nuante animale sau mirosuri specifice unei ferme :) Nu cred ca era vreun defect al vinului. Singura chestie e ca aceste nuante nu prea prind la degustatori, cu toate ca ele tin de specificitatea locului. Acelasi lucru e valabil si pt Pinot Noir-ul produs in Burgundia care, de cele mai multe ori, prezinta aceleasi caracteristici. Vinuri extrem de Old World, cum ar spune unii :)

    Comment by ciprian — 20091208 @ 1434
  2. mm, nu știu ce să spun aici. unii dintre noi au mai gustat vinuri din regiune, se pare însă că toți am considerat “feature-ul” un “bug” (IT slang, scuze :-) dar mulțam pentru precizare, m-ai făcut curios și-am să mai încerc de-acolo ;-) deh, pe-aici găsești părerile unui profan, dar care se străduie :-)

    Comment by andreiard — 20091208 @ 1454
  3. Stai linistit, profani suntem cu totii :)

    Comment by ciprian — 20091208 @ 1459

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.
(c) 2017 andreiard | powered by WordPress with Barecity