prietenii vinului: chateau-uri
aseară ne-am întâlnit ultima dată pe anul ăsta, cu tema chateau-uri. a fost o seară plină, cu cinci vinuri bune și bucate faine, ca de-obicei la Ginger. mai jos sunt notele mele de degustare:
2001 Chateau de Lamarque, Haut-Médoc – 13% alc.
cea mai frumoasă rotire dintre toate cele cinci vinuri degustate. culoare roșu și negru. vinul cucerește cu un nas superb de zmeură și mure, îmbrăcate elegant și discret în lemn vanilat și cafea. în gură înflorește într-o sărbătoare care încălzește sufletul, cu o structură foarte stabilă și elegantă. vinul este un superlativ de la care, totuși, aș fi cerut mai mult la capitolul personalitate, unicitate, fără a fi nicidecum vorba de un vin plictisitor.
2004 Chateau La Tour de Mons, Margaux – 13.5% alc.
un vin de un roșu tânăr și elegant, cu claritate și limpezime încântătoare. nasul surprinde plăcut cu note de lemn dulce (liquorice), vanilie discretă și, după o vreme, cafea. gustul este intrigant, complex dar foarte subtil, cu un palat de roșie coaptă și post-gust de piper negru. un vin extrem de interesant, pe care l-aș mai încerca peste câțiva ani din nou.
2002 Chateau Fonbadet, Paulliac – 12.5% alc.
un vin de un roșu abisal, plăcut și serios. nas de prune brumate, vag afumate parcă, și un uimitor plus de petale cărnoase de trandafir roșu închis. al doilea nas m-a transportat instantaneu în copilărie, amintindu-mi de mirosul mâinilor bunicii mele mângâindu-mă între două reprize de bucătăreală. subiectiv, dar unul dintre cele mai interesante nasuri de aseară! atacul e promițător, înalt, cu fructe roșii de pădure, prune, ceva cafea și un surprinzător iz de dovlecel, dar continuă cu un palat ciudat și nehotărât, mai apoi cu un final destul de ambiguu. post-gustul este ușor iute, ca de cuișoare.
2002 Chateau des Jacobins, Pomerol – 13% alc.
roșu transparent, clar, cu o corpolență încântătoare. nas dominat de fructe de pădure, cu plusuri de struguri și roșii uscate. atac dulceag, foarte bine echilibrat, inofensiv, politicos. gust fin, dar nu neapărat complex. un vin bun, corect, dar parcă ușurel, fără personalitate, cam… tralala :-)
2003 Chateau Monestier La Tour, Bergerac – 13.5% alc.
vin c-o rotire tinerească dar cu o culoare cărămizie, potrivită vârstei, și cu o corpolență medie. nas fructat plus piele tăbăcită, cu o evoluție interesantă în pahar. în gură vorbește despre cacao și smochine coapte, ușor dulceag, cu tanini bine reprezentați, de unde o astringență pe măsură.
Eheee, ma bucur ca Bordeaux v-a mai incalzit putin in aceste vremi de iarna cainoasa :)
hehe, să știi că iarna e un anotimp cald pentru mine unul :-)
frumos post
ma cam pricep la asa ceva deoarece sunt la OPC la facultate si am facut degustari de vinuri
uau, OPC (ANPC?) e cu noi! :-)
:)
as vrea eu sa prind un post de inspector
:))))